Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ταξιδεύοντας - Σύρος - Κυκλάδες

Ιστορικά...

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Ελλάδα το 3000π.Χ. αναπτύχθηκε ένας πολιτισμός στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες. Τα νησιά αυτά είχαν γλυκό κλίμα αλλά όχι εύφορη γη. Πολλοί κάτοικοι έγιναν ναυτικοί και έμποροι. Από τόπους μακρινούς έφερναν μέταλλα (χρυσό, ασήμι, χαλκό ) και με αυτά έγιναν σπουδαίοι τεχνίτες και έφτιαχναν κοσμήματα.




Το μέταλλο που χρησιμοποιούσαν περισσότερο ήταν ο χαλκός και για αυτό η εποχή αυτή ονομάστηκε εποχή του χαλκού.


Με το λευκό μάρμαρο που υπήρχε άφθονο έφτιαχναν μικρά αγάλματα τα "κυκλαδικά ειδώλια".




Διασκέδαζαν τραγουδώντας και παίζοντας μουσική.



Οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους από την αντίληψη που είχαν οι αρχαίοι ότι τα νησιά σχημάτιζαν κύκλο γύρω από το ιερό νησί Δήλο.



Από τον Κυκλαδικό πολιτισμό δε σώθηκαν καθόλου γραπτά κείμενα. Για τον τρόπο που ζούσαν και την τεχνη τους μαθαίνουμε από τα αγγεία, τα ειδώλια, τα όπλα, τα έργα και τα κοσμήματα που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι.

Οι ταξιδευτές...


Μέσα από συζητήσεις που είχαν οι ταξιδευτές με τους κατοίκους της Ιθάκης, έμαθαν πως στο κεντρικό Αιγαίο βρίσκεται μια συστάδα νησιών. Αυτά τα νησιά επειδή μοιάζουν να κάνουν κύκλο, ονομάζονται ΚΥΚΛΑΔΕΣ. Εκεί λοιπόν, πριν από πολλά πολλά χρόνια, αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης μέσα από την τέχνη. Επειδή οι κατασκευές αυτές που βρέθηκαν είχαν κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οι κατασκευές αυτές ονομάστηκαν "Κυκλαδικός Πολιτισμός". 


Σαν ταξιδευτές που είναι ο Ρω, ο Μπο και η Κλειώ (Η Ήρα δεν μπορούσε να πάει στην Ιθάκη γιατί έπρεπε να φτιάξει τα μαλλιά της, που είχαν θαμπώσει από την αλμύρα της θάλασσας και ο Ερμής της έκανε παρέα στο καπακομμωτήριο), αποφάσισαν να προχωρήσουν το ταξίδι. Θα πήγαιναν στις Κυκλάδες! Όμως σε ποιο νησί από αυτή τη "συστάδα" έπρεπε να πάνε; Ρώτησαν τους κατοίκους της Ιθάκης. Αυτοί τους είπαν για τον πολιτισμό αυτοί θα ξέραν. 



"Στη Σύρο, να πάτε. Στην Ερμούπολη. Βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και αν αποφασίσετε να πάτε και σε άλλο νησί, από τη Σύρο να ξεκινήσετε. Ήταν κάποτε και πρωτεύουσα της Ελλάδος."  



Έτσι κι έγινε!!! 


Η φοιτήτρια και οι ταξιδευτές

Ο Μπο, ο Ρω και η Κλειώ βρέθηκαν στη Σύρο, στο όμορφο νησί των Κυκλάδων. Εκεί τους ξενάγησε μια φοιτήτρια.Τα συνάντησε στο καράβι από τον Πειραιά για Σύρο, έκατσε μαζί τους και έμαθε πώς οι ταξιδευτές αποφάσισαν να γνωρίσουν την ιστορία και τις ομορφιές της Ελλάδας. Η Κλειώ είχε πολλές απορίες και συνεχώς ρωτούσε. Επισκέφτηκαν το Δημαρχείο και εντυπωσιάστηκαν..
  














Το επιβλητικό δημαρχείο της πόλης κτίστηκε
από τον Ερνστ Τσίλλερ το 1876-1891

 Οι μαθητές... με σχετική προετοιμασία...

Βάλαμε τις βάσεις για μια όμορφη δράση, που εν μέρει έχουμε ξανακάνει...
Εν αρχή λοιπόν, προβάλαμε στο διαδραστικό πίνακα τη μασκότ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τον "Γλεντζέ", αφού μιλάμε για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Βεβαια ανάμεσα στον πίνακα και στον προβολέα, παρεμβάλαμε ένα κομμάτι τέντας. Έτσι απλά θα αποτυπώναμε στο μέγεθος που θέλαμε το σχέδιο...

και...













Έτοιμο...μένει μόνο να...















...κόψουμε σύμφωνα με το περίγραμμα...
...και ανέλαβαν τα "βαρέα όπλα"...οι μαθητές!




και μετά  την κορνιζοποίηση από τη μόνιμο συνεργάτη μας πια, την κ. Λία...
το αποτέλεσμα στολίζει τους τοίχους της αίθουσας μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου